K+F Pályázatok


„Fermentációs üzem kialakítása a BioFil Kft. telephelyén.”

Projektazonosító: VEKOP-1.2.6-20-2020-00888

Projekt időtartama: 2020.05.02.-2021.01.31.

Kedvezményezett megnevezése: BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft.

Támogatás összege: 19.500.000,-Ft

Támogatás intenzitása: 66,71 %

Rövid projekt összefoglaló

A BIOFIL Kft. talajoltó baktérium termékeket állít elő fermentorok segítségével. Fermentorokban szaporítjuk fel a célbaktériumokat, melyeket a kiszerelés után a vevőkhöz leszállítjuk. A BIOFIL termékekben megtalálható baktériumok képesek a levegő nitrogénjét megkötni, a talajban levő ásványosodott foszfort, káliumot és más makro és mikroelemeket a növények számára feltárni és átadni, növényi növekedést elősegítő hormonokat termelnek, cellulózt bontanak, poliszacharidokat termelnek, amelyek a talaj szerkezetét javítják, gátolják a patogén gombák szaporodását stb.

A projekt támogatás segítségével létrehozott 1200 liter bruttó térfogatú fermentor berendezés és a kiegészítő berendezések (irányítástechnika, hűtőfolyadék és levegő ellátás) megalapozzák a BioFil Kft. fermentációs kapacitását, amelyet elsősorban a már korábban létrehozott talajoltó termékeket előállító porüzem alapanyag ellátásához kívánunk felhasználni. A BIOFIL Kft. 3 éve kidolgozott egy rendkívül korszerű és magas minőséget biztosító porgyártási technológiát, aminek segítségével por alapú talajoltó baktérium készítményeket képes előállítani. Több ilyen termék engedélyeztetése megtörtént, és most az alapanyag gyártás biztosításával a nagy tömegű termelés is megoldottá vált. A por termékek a magas minőség mellett, hűtés nélkül 12 hónapig eltárolhatók, könnyen szállíthatók, ezért megkönnyítik a BIOFIL Kft.-nek az export piacokon történő megjelenését is.

A létrejött fermentációs üzem a legkorszerűbb ilyen üzemek közé tartozik Magyarországon. Hasonlóan magas minőség a gyógyszergyáraknál és 1-2 kutató-gyártó cégnél található. Az üzem alkalmas ISO minősítésre és megfelelhet a GNP előírások betartására.

A beruházásnak köszönhetően a BioFil termékeket vásárló gazdák is előnyösebb helyzetbe kerülnek, mert a jobb és tartósabb BIOFIL termékek mennyiségileg nagyobb és minőségileg jobb termést biztosítanak.

A beruházás hozzájárul a fenntartható mezőgazdaság létrejöttéhez. A BioFil Kft. talajoltó termékei kivétel nélkül alkalmasak az ökogazdaságokban való használatra, természetes, nem GMO, hazai talajokból izolált és szelektált baktériumokat tartalmaznak, amelyek megvédik és táplálják a talajt és a növényeket, de nem szennyezik a környezetet. Olyan értelemben is fenntarthatók, hogy lényegesen kevesebb energia szükséges előállításukhoz.

A BIOFIL termékek dózisa általában 1 liter vagy 1 kg / hektár, amely képes helyettesíteni akár több száz kg. műtrágyát, és alkalmazásukkal csökkenthető a növényvédőszerek használata is.

Összességében az üzem jelentősen hozzájárulhat a BioFil termékek minőségének emeléséhez és a fenntartható mezőgazdaság fejlődéséhez.  

A VEKOP-1.2.6-20-2020-00888 számú projekt a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében a Pénzügyminisztérium mint támogató finanszírozásában valósult meg.