K+F Pályázatok


„Hazai körülményekre adaptált komplex szója oltóanyag fejlesztése”

Projektazonosító: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00239

Projekt időtartama: 2018.10.01-2020.09.30.

Kedvezményezett megnevezése:
BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft.

Támogatás összeg: 62.767.359 Ft

Támogatás intenzitása: 55 %


Projekt tartalmának bemutatása

Az EU és így hazánk takarmányfehérje szükségletének kielégítése is döntően import szójából származik. Hazánkba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, melynek 95 százaléka génmódosított. (Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes.) Ezért az EU-nak és hazánknak is stratégiai célja a szójafehérje import-függőség mérséklése és a szükséglet GMO-mentes szójából biztosítása minél nagyobb mértékben.
Annak érdekében, hogy az importból származó génmódosított szója helyett itthon termesztett, GMO-mentes szója kerüljön minél inkább a takarmányokba, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Fehérjetakarmány Programot indított.
Bár a szója termesztése jelentős uniós és nemzeti támogatást élvez hazánkban, ennek ellenére a termés mennyisége és minősége nagyon változó. A szójatermesztés hazai fejlesztéséhez szükségszerű - a megfelelő fajták és öntözés mellett - a hazai körülmények között jól teljesítő, hatékony szója oltóanyagok használata. Ennek hiányában nem valósítható meg elvárt színvonalú és gazdaságosságú termelés, magas szójabab minőség.
A nagy terméskiesés mögött mindig ott van a rossz gümőképződés. A szója nitrogénszükségletének 70 %-át a gyökerén élő, szimbionta gümőképző rhizobiumai révén nyeri, melyek a levegő nitrogénjét kötik meg és továbbítják a növénynek. Ha a gümőképződés elmarad, a növénynél nitrogénéhezés lép fel, mely jelentős terméskieséshez vezet.

Projektünk célja olyan, hazai körülményekre adaptált komplex szója oltóanyag előállítása, mely fejlesztési módszerében biotechnológiai csúcstechnológiát alkalmaz (metagenomika, mikrobiom analízis), összetételében (rhizobiumok és gümő-helper baktériumok) és az új alkalmazástechnológiában hazai és nemzetközi viszonylatban is újdonság lesz. Fejlesztésünkkel hozzájárulhatunk nem csak az évenkénti nagy termésingadozás csökkentéséhez, a termésbiztonság javításához, hanem a termés beltartalmi értékének jelentős javulásához is. Új megvilágításba helyezhetjük a szójaoltás gyakorlati technológiáját, felhasználási területének kiszélesítését.

A kutatási projekt keretén belül sor kerül az új talajoltóanyagnak alkalmas baktériumtörzsek keresésére, célzott izolálására és szelektálására, laboratóriumi vizsgálatára. A baktériumok szelekciójára nemzetközi oltalommal védett, saját fejlesztésű szelekciós eljárásokat alkalmazunk (WO/2015/118516). Majd tenyészedényes és szabadföldi oltásos kísérletekben választjuk ki az új oltóanyagnak legalkalmasabb baktériumtörzseket, illetve törzskombinációkat, azoknak a szója termés mennyiségére és minőségére gyakorolt hatása alapján. Párhuzamosan megtörténik az új oltóanyagra adaptált szántóföldi alkalmazástechnológia kidolgozása is. A fejlesztés az oltóanyag prototípus előállításával zárul.

A GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017 támogatással megvalósuló, legújabb talajoltóanyag fejlesztésünk a Nemzeti Fehérjetakarmány Program eredményes megvalósítását segíti.
A fejlesztésben alvállalkozóként egyetem, egyetemi kutatóintézet és kutató-fejlesztő cégek vesznek részt.

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a GINOP-2.1.2-8-1-4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében című pályázati program keretében valósul meg.