K+F Pályázatok
„Termésnövelő, Sclerotinia sclerotiorum terjedését gátló bakteriális talajoltó és lombtrágya”


Projektazonosító: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00159

Projekt időtartama: 2022.04.01. – 2025.03.27.

Kedvezményezett megnevezése: BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft.

Támogatás összege: 129 119 960,- Ft

Támogatás intenzitása: 62,2 %

A projekt tartalmának bemutatása

A növényi olajok termelése és felhasználása az elmúlt évtizedekben progresszív fejlődést mutat, ami világszerte az olajnövény termőterület növekedésével jár (a külföldi gyakorlat a szóját is az olajnövények közé sorolja). E növekedés azonban bizonyos kórokozó gombák elterjedését, és az általuk okozott gazdasági kár fokozódását is elősegítette.

A BIOFIL Kft. jelen fejlesztése az olaj- és fehérjenövényeket károsító Sclerotinia sclerotiorum kórokozó gomba ellen olyan komplex talaj- és állományoltó készítmény létrehozását tervezi, amely a szintetikus növényvédő szerekkel végzett talajfertőtlenítést és az állománykezelést részben vagy akár egészen kiváltva kínál mikrobiológiai megoldást, és egyben a növényt is táplálja. A készítmény a Kárpát-medencében honos mikroba-fajokból tevődik össze, ezért alkalmazása semmilyen ökológiai kockázattal nem jár, használata környezetbarát és fenntartható. A projektben javasolt innováció elsősorban az intenzív mezőgazdasági termelés számára képvisel hatékony, környezettudatos alternatívát a kémiai hatóanyagokból álló növényvédelemhez képest. A létrehozandó termék természetesen ökológiai és precíziós gazdálkodásban is használható lesz.

A fejlesztés társadalmilag több szinten is tartalmaz hozzáadott értéket. Az innováció világszerte jelentős lehet a szántóföldi növénytermesztésben, mert egyre súlyosabb a kémiai növényvédőszerek intenzív használatából eredő talaj-, ivóvízbázis és élelmiszer szennyezés. Hazai szinten a fejlesztés közvetlenül is pozitív hatású lesz, mert a csökkentett vegyszerhasználat hozzájárul a jó minőségű, egészséges hazai termőföld, a gazdagabb beltartalmú, tiszta élelmiszerek, takarmányok előállításához. A gazdatársadalom számára is előnyös, hogy termőföldjét minél egészségesebb és vegyszer mentesebb állapotban tudja fenntartani és a hozamok is nőnek.

A fejlesztés újdonságot képvisel, mivel egyesíti a termésnövelő és a növényvédő hatást, a talaj és állománykezelést, valamint az egész vegetációs időszakra környezettudatos megoldást biztosít.

A fejlesztés készültségi foka magas lesz: Növényházi és szabadföldi növénykísérletekben jellemzett készítmény, forgalomba hozatali engedélyezés elindítására alkalmas állapotban, kidolgozott, alaposan tesztelt gyártási és felhasználási technológiával.

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése támogatásával, a GINOP PLUSZ-2.1.1-21 Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése című Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.