K+F Pályázatok

                                                                                                        

Hatékony talajoltó baktériumokat kiválogató rendszer (ESMS) kifejlesztése és instant por talajoltó anyag formula (ESSI) előállítása

Projekt azonosító: KMR 12-1-2012-0200

Kedvezményezett megnevezése: BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft.

Támogatás összege: 48.066.815,-Ft

A projekt támogatás intenzitása: 69,97%

A projekt célja por formulájú, hatékony termésnövelő és talajjavító talajoltóanyagok fejlesztése leromlott vagy alacsony termőképességű mezőgazdasági talajokra (pl. túlműtrágyázás miatt elsavanyodott, elszikesedett, sós, homokos, erősen savanyú). A mezőgazdasági gyakorlat és piac ma már ilyen speciális talajokra is igényli a fenntartható és precíziós szemléletű, ugyanakkor költségkímélő gazdálkodásra alkalmas készítményeket. Ilyen készítmények fejlesztésére a hagyományosan használt talajbaktériumok és oltóanyag formulázási technológiák nem alkalmasak.

A kifejlesztendő talajoltóanyagok ezeken a különleges igényű talajokon hatékony, komplex „instant” por termékek lesznek, melyek szilárd fázisú tenyésztéssel előállított, válogatott talajbaktérium törzsek komplex keverékéből fognak állni.

A válogatott törzsek egy kifejlesztendő válogató rendszer segítségével lesznek szelektálva. Ez lehetővé teszi a szélsőséges körülményekhez adaptálódott tulajdonságaik miatt alkalmas, a talajoltóanyag fejlesztésben eddig még le nem írt új baktériumfajok megtalálását és kinyerését a talajokból.

A kifejlesztendő por formula megfelelően hosszú időn át életképes baktériumtömeget fog biztosítani szélsőséges időjárási és sokszor előnytelen talajkörülmények között (pl. aszály). Adalékanyagai segítik a baktériumtenyészetek megtelepedését és elszaporodását a kezelni kívánt, speciális talajokban és az ezeken termesztett növények gyökérrendszerén. Az új termékek eltarthatósága lényegesen javul a folyadék- vagy hagyományos szilárd hordozóval kevert formulához képest, előnyösen befolyásolva a termék minőségét, értékesítési, szállítási lehetőségeit.

A projekt eredményeként kifejlesztett új típusú por talajoltóanyagokat preferáltan leromlott vagy rossz termőképességű talajokra kívánjuk forgalomba hozni, szántóföldi és kertészeti alkalmazásra, ugyanakkor jó minőségű talajokon is hatékonyak lesznek.

A projekt a Kutatási és Technológia Innovációs Alap finanszírozásában valósul meg.