K+F Pályázatok

TALAJOLTÓANYAGOK ÚJ GENERÁCIÓJA

     

A mikrobiális talajoltóanyagok fejlesztésében jelentős szakmai múlttal és eredményekkel rendelkező BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft. a talajoltóanyagok új generációjának fejlesztését kezdte meg európai uniós támogatású projekt keretében. Az új termékeket nagy érdeklődéssel várja a piac.

Világszerte, így hazánkban is a gazdaságilag fontos élelmiszer- és takarmánynövények termőterületének jelentős részét teszik ki az alacsony termékenységű talajok Hazánkban a termőterület több mint 40 %-a alacsony termékenységű és a mikrobiális talajélet szempontjából leromlott (igen savanyú, szikes-sófelhalmozódásos, szerkezetnélküli talajok). A rossz adottságok miatt ezeken a területeken nehéz a gazdaságos és fenntartható-környezetkímélő gazdálkodás.

A talajoltóanyagok új generációja természetben előforduló (nem génmódosított), stressztűrő és adaptálódni képes talajbaktérium törzseket fog tartalmazni, melyek speciális talajokon képesek nagy hatékonysággal serkenteni a haszonnövények növekedését, javítani ellenálló képességüket és a terméshozamot. A baktériumokat a BioFil Kft. kutatói – stratégiai partnereikkel együttműködve – a legkorszerűbb mikrobiológiai és molekuláris biológiai, biotechnológiai eszközök alkalmazásával nemesítik. Az oltóanyagokat új technológiával fogják előállítani, mely biztosítja a könnyebb szántóföldi alkalmazást és a baktériumok hosszantartó életképességét a talajban. A fejlesztés környezetbarát és komplex biológiai alapú eszközt ad a szintetikus műtrágyák és talajjavítók használatának csökkentéséhez, a környezeti terhelés enyhítéséhez.

A három éves „Új generációs komplex talajoltó készítmény speciális kezelési igényű savas és szikes talajokhoz” című projekt a Közép-magyarországi Operatív Program keretében (KMOP-1.1.1.-09/1-2009-0023) európai uniós társfinanszírozással valósul meg. Az új termékek iránt már jelenleg is nagy a piaci érdeklődés.