K+F Pályázatok

ÚJ IRÁNY A HAZAI MEZŐGAZDASÁGI BIOTECHNOLÓGIAI KUTATÁSOKBAN

     

A mikrobiológiai kutatásokban jelentős szakmai múlttal és eredményekkel rendelkező BioFil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft. szélesíti kutatási tevékenységét: a növényi növekedést serkentő és talajjavító hatású talaj-mikroorganizmusok mellett rovarölő hatású baktériumok kutatását is végzik európai uniós társfinanszírozású projekt keretében. A kutatás új irányt nyit a biológiai védekezés területén a kártevő rovarlárvák ellen.

A talajban természetesen előforduló, rovarölő hatással rendelkező baktériumok számos faja értékes forrás biopeszticidek fejlesztésére. Használatuk közel 30 évre tekint vissza világszerte a biológiai növényvédelemben. A Bacillus baktériumok többféle toxint termelnek, az egyes toxinok – specifikus hatásukból adódóan – csak bizonyos rovarcsoportokat pusztítanak. Emberre, gerincesekre és növényekre ártalmatlanok, biológiai úton lebomlanak.

A BioFil Kft. kutatói Magyarországon elsőként - speciálisan kutatási célokra használható, un.  Bt típustörzsek felhasználásával - olyan komplex laboratóriumi tesztrendszert fejlesztettek, mely alkalmas toxintermelő Bt törzsek szelekciójára, a törzsek rovarölő hatásspektrumának megállapítására, a toxinok és génjeik azonosítására. A kutató-fejlesztő munkában, stratégiai partnereikkel együttműködve a legkorszerűbb mikrobiológiai, molekuláris biológiai és biotechnológiai eszközöket alkalmazták.

A mikrobiális laboratóriumi tesztrendszer alkalmas a fertőzött talajból, növényből, elhullott kártevő rovarból izolált Bacillus törzsek endospóra és parasporális kristályzárvány termelő képességének ellenőrzésére (fermentációs     optimalizáció), és a termelt toxinkristály alak (pásztázó EM), és a toxinfehérje méret alapján (gélelektroforitikus analízis) a lárvicid, entomopatogén toxin(ok) azonosítására.

A kutatás új típusú toxinok kifejlesztését teszi lehetővé és nyit új irányt a biológiai védekezés területén. Egyedülálló eszköztárat biztosít olyan környezetbarát és komplex biológiai alapú biopeszticidek fejlesztéséhez, melyek - a szintetikus rovarölőszerek mellett - alternatív, környezetkímélő és fenntartható megoldást jelentenek.

A három éves projekt a Közép-magyarországi Operatív Program keretében (KMOP-1.1.1.-08/1-2008-0042) európai uniós társfinanszírozással valósul meg.